Stancolás

Biegelés

Biegelésnek nevezzük a karton, hullámpapír vagy más íves anyag benyomását egy vonal mentén a későbbi hajtás megkönnyítése céljából. A 120..150 g/m2 feletti kartonok ugyanis már nem hajtogathatóak megfelelő minőségben (kirepednek) olyan egyszerűen, mint a vékonyabb papírok. Biegeléssel készülhetnek dossziék, dobozok, könyvborítók és meghívók.

Kimetszés

A stancolás a papír adott formára történő kivágását jelenti. A kimetszés alakja lehet egyenes vagy ívelt vonalú, valamilyen bevágás vagy lyuk. A kívánt hatás eléréséhez stancszerszámot kell készíteni, amely az utángyártásoknál is felhasználható. A stancolás során a stancszerszámot a nyomdagépbe helyezve, azt erősen a papírhoz nyomva a kés kivágja a szükséges, vagy felesleges részt a papírból.

Riccelés

Az öntapadós anyagok (papír, vinyl) kivágásánál lehetőség van arra, hogy csak a matricát vágjuk át, de a hordozó anyagot (szilikonos papír) már nem. Így akár több matrica is egy íven maradhat. Ezt a műveletet, ha egyenes vonalban vágunk akkor riccelésnek hívjuk.

Formariccelés

A formariccelés csak annyiban különbözik a ricceléstől, hogy ebben a műveletben szabálytalan formát vágunk ki.

Dombor

A dombornyomás folyamán a kiemelkedő vagy besüllyedő formák különleges hatást keltenek, amelyek tapintásra is érzékelhetőek.

Kasírozás

A kasírozás során a nyomatot gyűrődések nélkül ragasztjuk rá a hordozóra ami eltérő tulajdonságú, szilárdabb, mint a nyomat, így megfelelő tartást biztosít. Elsősorban dobozgyártásnál és reklámeszközök készítésénél van szükség, hogy a vékony papírra készült nyomat megfelelő tartást kapjon. A hordozó lehet hullámkarton, szürkelemez, műanyag, stb.

Perforálás

A papír, karton vagy lemez lyukasztása / szakaszos bevágása egy vonal mentén, abból a célból, hogy a feldolgozás vagy a használat során az anyag szétválasztható vagy határozott törésvonalon meghajlítható legyen.